Header Ads


Alkolün Tarihi ve Tarihin Alkol İle İmtihanı

Alkol kullanımı o kadar eski tarihlere gidiyor ki, Maşallah tüm insanlık tarihi alkolle gargara olmuş gibi. 7000 sene önceki Sümerli atalarımızın tesadüfen bira mayalayıp akabinde “batsın bu dünya rıntıntınının” diye tempo tutmuş mudur bilemiyoruz fakat. Arabesk yani kendine acındırma kültürü alkolün her daim içindedir. İki kadeh içince seni melankoli çukurundan çekecek kimse yoksa, geçmiş tüm hayal kırıklıkları da senle birlikte masaya oturuverir. O Bürütüs buraya gelecek. Öpücem. Yakarım ulan Roma’yı. Diye bağırıp çağıran atalarımız vardır elbette ama zaman makinesi olsa geçmişe gidip o ilk mezeciyi ilk yancıyı bulup elimle boğardım herhalde.  


Tabii bira deyince aklınıza cam şişede buz gibi bira gelmesin. Atalarımız bin yıllar boyu ılık, gazsız, filtresiz ve köpüksüz bira içtiler. Genellikle ardıç ve zencefille aromatize ediliyordu. Şimdi olsa Yeşilay’ın bayrak tutucusu olurdum herhalde.  Şerbetçi otu 8 yy'dan sonra kullanılmaya başlandı. Bira standardı 1516 yılında kabul edilen Alman Bira Saflık Kanunu ile belirlendi. Yasaya göre, bira üretiminde yalnız arpa suyu, şerbetçiotu ve su kullanılacaktı. Bugünkü anlamda bira, 1516 yılında tanım ve içeriğine kavuştu. “Hazırlanın alkolikler milenyuma uçuyoruz”. 1880 yılında Carl Von Linde’nin yapay serinliği bulması ile bira tarihinde çığır açıldı. Artık bira kapaklı şişelerde dünyaya satılıyor ve içmek için kış gelmesini beklemiyordu insanlık. Maya kültürü de geliştikçe de lezzet ve içim keyfi arttı. Şimdi ise sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez içeceğidir. Siz yinede çok içmeyin.
   Peki, tarihte sadece biramı vardır?  Şarabında tarihi M.Ö. 6000 yılına kadar gidiyor. Özellikle medeniyetin yayıldığı bölgelerde zengin sofralarda çokça tüketilmiştir. Bakmayın sanayinin gelişmesiyle ucuzluğu ve kolay içiminden dolayı alkoliklerin vazgeçilmezi olduğuna. 1947 Château Cheval Blanc  marka şarap müzayede 304.375 dolara alıcı bulmuştur. Bir şişe şarap kimimizin tüm hayallerini satın alabilecek kadar kıymetli olabiliyor yani. Şarap diğer alkol içeceklerin tümünden farklıdır. Çok köklü bir geçmişi vardır. Kral sofralarından şair sofralarına tarihte çokça yer işgal etmiştir
 Her alkollü içeceğin bir adabı vardır. En nazlı olanı ise milli içkimiz rakı. Bol meze, muhabbet, mekan ve manzara ister. Masraflıdır. Tüm alkol içeceklerin ortak kültürü ise kadeh kaldırmaktır. Hata kaza Çinlilerle aynı masada bulunmayın tüm gece sırıtıp kadeh tokuşturmak zorunda kalırsınız. Peki, kadeh kaldırma âdeti nereden geliyor. Ev sahibinin konuğunun sağlığına kadeh kaldırması Eski Yunanlarla İÖ 6. yüzyılda başlamış bir adettir. Bunun nedeni zehirlenme kuşkusunun ortadan kaldırılmasıdır. Ev sahibi kadehini misafire uzatır misafir bir miktar ev sahibinin kadehine döker, Eğer ev sahibine güveniyorsa dostça buna gerek yok anlamında kadehi kadehe vurur. Aslında göt korkusuyla başlayan bir gelenek anlayacağınız üzere. Eskiden cam olmadığından kadehler tokuşturulduğunda herkese kadehlerde eşit miktarda alkol olduğu gösterilerek saygı ve eşitlik vurgulanırdı. kadeh kaldıran İskandinavlar ise, kol kola girer ve birbirlerinin gözüne bakarak içkilerini içerler. Böylece kadeh kaldırmak saygı ve dostluğun simgesi olur.



1700’lerde masalar kurulduğunda, Batı Avrupa’da kadeh kaldırma çok yaygınlaştı ve yalnızca konuklara değil, toplanmaya neden olan kişiye ve özellikle masada bulunan kadınlara kadeh kaldırılır oldu. Daha sonra her kadehte kadeh kaldırma derken. Olay en son Levent Kırca'nın yılbaşında, elinde kadeh, çamcık arayan tiplemesine döndü. Alkol deyince Neyzen Tevfik ve Ömer Hayyam'ı anmadan olmaz. Kadeh tokuşturmaya son noktayı Alevilerin bardaklarını değilde bardağı tutan ellerini tokuşturarak cam cama değil can cana diyerekten içmeleri, sohbete ve dostluğa ne kadar önem verdikleri; sofralarını ne kadar güzelleştirdiklerini hatırlayarak kadehlerimizi mutlu, barış içinde güzel günlere kaldıralım .

2 yorum:

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.