Header Ads


Rafadan Tayfa'yı Seslendirenler Aslında Bize Sevdirenler

Yazımızın konusu Rafadan Tayfa çizgi animasyonun biz çocuklu ailelerde bıraktığı izlenimler ve Rafadan Tayfa karakterlerinden Hayri'ye, Kamil'e,Mert'e, Akın'a Basri Amcaya, Hale'ye, Sevim'e, Fatma Nine'ye, Rüstem Abiye ve ara ara giren diğer karakterlere seslendirmeleriyle hayat verenlerin kimler olduğunu paylaştık sizinle. Özellikle Hayri, Rüstem Abi ve Yumak'ı seslendiren Levent Kol bizi baya bir şaşırttı. Bu arada Akın'ı seslendirenin ise bir kadın seslendirme sanatçımız olması da. Rafadan Tayfa ile ilgili yazımızı okudukça sizlerde paylaştığımız bilgilerle şaşıracaksınız. Bu arada Rafadan Tayfa'nın seslendirme ekibinin çoğunluğu aslında Ferhunde Hanım ve Kızları oyuncularından olduğunu fark edince daha çok şaşırabilirsiniz.


Rafadan Tayfa: Y Kuşağının Çocukluk Anıları

Açıkçası evde çocuk olunca film haber belgesel dizi izlemek biraz hayal oluyor. Evdeki küçücük diktatörler sayesinde mecburi yayın akışı çocuk kanalları oluveriyor. Bizde on beş aylık kızımızla beraber, o ne isterse onu izliyoruz. Aslında televizyona bu kadar bağlanmasını istemiyoruz fakat öyle bir çizgi animasyon film var ki… Tüm aile bizim kızdan daha hayran, daha hevesle izliyor; rafadan tayfa ile afacanların mahalle maceralarına dalıveriyoruz.

Rafadan Tayfa Ailece izleniyor.

Rafadan Tayfa çizgi filminin konusu nedir?  


ISF STUDIOS gerçekten güzel ve eğitici bir çizgi film hazırlamış. Pepe gibi Lego oyuncak suratıyla basit ve küçük yaş gurubuna hitap eden bir çizgi film değil. Vurdulu kırdılı filmlerin haberlerin hayatımıza iyice sirayet ettiği bu dönemde gelin hep birlikte çocukluğumuza dönelim.

Rafadan Tayfa TRT çocuk kanalında yayınlanıyor.

Rafadan Tayfa çizgi filminin karakterlerinin isimleri?

 Çocukluğumuza dönelim derken bunu çizgi film anlamında değil Rafadan Tayfa'nın yaşadığı mahalleyi ve dönemi kastederek söyledim. Bizim kuşağın kentli çocukluğunu yaşatmışlar Rafadan Tayfa'da. Seksenli yılların sonunda İstanbul’da hayali bir mahallede geçiyor Rafadan Tayfanın hikayesi. Rafadan Tayfa. Akın, Kamil, Hayri ve Mert. Sevim, Hale,kahramanlar sürekli sokaktalar. Misket, futbol, basketbol, tüf tüf, uçurtma uçurma; eski çocukların yaptığı ne varsa bu mahallede mevcut. Sade oyun ve yaramazlık değil; yeri geliyor, deneysel ödevleri sokağa taşıyorlar yeri geliyor, mahalleliye yardım ediyorlar, yeri geliyor yazın hayvanların içebilmesi için su istasyonları kuruyorlar. En önemlisi hayal kuruyorlar ve gerçek birer çocuk gibiler. Hepsi zeki becerikli ve girişimci…

Nusret Çetinel ünlü tiyatrocumuz aynı zamanda
Rafadan Tayfa'da Basri Amca'ya seslendirmesiyle hayat veriyor.
Rafadan Tayfa'nın en çok çekindiği Basri Amca

Birde her mahallenin olmazsa olmaz huysuz bir amcası vardır. Rafadan Tayfa'nın huysuz ama yardımsever amcası ise Basri Amca Nusret Çetinel'in sesiyle hayat buluyor.
      Çizgi filmi izlerken karakterler gerçekçi ve sevimli geliyor insana. Grafikler oldukça başarılı. Detay çizimleri,  renkler, karakterlerin canlandırılması çevre, müzikler, seslendirme. Her şey çok iyi, Tabi yerli olması ayrıca gurur verici bir olay…
Hatta yerel bir proje olmasa  bence geliştirilip dünyaya bile açılabilirdi. Şu an Azerbaycanlılar da baya severek izliyorlar.

Çizgi filmi izlerken senaryo yazarı İsmail Fidan'nın kendi çocukluğunu akının gözünden anlattığı hissine kapıldım nedense. Mahallede oynayan ağabeylerde gerçekten de vardı belki. Birebir olmasa da esinlendiği şüphesiz.

  Çizgi film bir kuşağın özeti gibi o dönem ki her çocuğun kendine uygun bir detay bulabileceği bir sürü öğe var Bizim gözümüzle bakanlarda aşağı yukarı aynı detayları görmüşlerdir. Karolardaki taşlardan, direklerin pasından. Kurutulmuş biberden. Ağırlığın etkisiyle eğilmiş tahtadan. Evin buzlu camından, dantellerden hurda arabaya kadar; çocukluğumuzu hatırlatacak yüzlerce detayı başarıyla çizmişler. Bu işin arkasında emekten fazlası olduğunu görebiliyoruz. Karakterlerin bunaltıcı yaz sıcağından, buz gibi havalarda dahi aynı kıyafetleri giymesi gibi kolaya kaçılmış yerler olsa da.  Emeği geçen herkesin eline koluna diline aklına sağlık diyelim.


Bu sayede bizde çocukluğumuzu uzun uzun  anlatmamıza gerek kalmıyor. Rafadan tayfa gibi oynardık desek yeterli. Keşke yeni nesil çocuklarda bu zekaları ile bu sokak deneyimini tadabilseler.

Birazda hayal kurup Rafadan Tayfa'nın  geleceklerine gidelim.

Hayri'nin geleceği biraz parlak duruyor. Siyasetçide olabilir baklava dükkanı zinciri de açabilir. Ne olursa olsun Hayri'nin yüzündeki muziplik ve ışık gitmez sanıyorum.



Kamil herkesin beklediği gibi kahraman bakkaldan süpermarkete geçiş bekliyoruz. Tabii BİM A101 ve ŞOK marketler burnunun dibine gelene kadar hikayesi devam eder sonra gene o melül suratla bakınır durur.




Mert şimdilik Sevim'e aşık ama ilerde Sevim'le evlenmez muhtemelen doktor avukat filan olup vur patlasın çal oynasın bir hayat yaşar. Ara sıra facede “ooo resiflerde hayat başka.” “Yeniden Rotterdam.” “New York'ta sonbahar” gibi gezi atraksiyonları görebiliriz. Ne olursa olsun bu üçlü ilerde de arkadaşlığa devam eder.  

Akını da sağlam güzel bir gelecek bekliyor TRT’ye Rafadan Tayfayı çizgi film olarak sunabilir

  
  mert
    
Sevim'de Mert'ten sonra liseyi üniversiteyi bitirir öğretmen olur bir subayla evlenir her Türk için mutlu son budur

Hale de olsa olsa ev hanımı olur üç dört çocuk biri illaki Hayriye benzer hikaye bitmez. Yeğen Hayri'yle devam eder. Çünkü olayın canı Hayri'dir.

Rafadan Tayfa projesi kime aittir?

Projenin her şeyi İsmail Fidan. Ben grafik mezunu birini beklerken farklı ve etkileyici bir profil çıktı karşıma.
İsmail Fidan Rafadan Tayfa'nın Proje Sahibi
 Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisansı’nı Ankara Atılım Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimleri Bölümü’nde tamamladı. Üniversite eğitimi boyunca yaklaşık 4 yıl süre ile profesyonel olarak fotoğrafçılık yaptı. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Kulübü olarak yayınlanan İsabet dergisinde genel yayın yönetmenliği, fotoğraf, tasarım ve dizgi alanlarında görev yaptı. 3D animasyon hayatına üniversite öğrenimi sırasında bitirme tezi olarak “3ds Max Programında Karakter Modelleme ve Canlandırma” adında yaptığı tezle başladı ve bu konuda seminerler verdi. Yurt içi ve yurt dışı birçok projede teknik yönetmenlik yaptı. Ayrıca alanında kendi adına geliştirmiş olduğu, yeni yazılım ve sistemlerle sektöre katkıda bulundu. 2012 yılında ISF STUDIOS ismi ile kendi şirketini kurdu. Halen ISF STUDIOS’da yapımcı ve yönetmenlik yapmaktadır. 

Ne olursa olsun, İsmail Fidan  biz seksenler ve doksanlarda çocuk olan herkesin çocukluğuna mutlaka bir yerlerden dokunmuş bir iz bir anı hatırlatmıştır. En azından kendi çocuklarımıza kendi çocukluğumuzu anlatırken sözden resimden öte bir canlandırma katmıştır. İzlemeyenler varsa şiddetle izlemenizi tavsiye ederiz.

Rafadan Tayfa çizgi filmi nereden izlenebilir? 

Rafadan Tayfa İzlemek İsterseniz bu bağlantıdan izleyebilirsiniz.
http://www.rafadantayfa.com/rafadan-tayfa-bolumler

Rafadan Tayfanın Karakterleri Gerçekte Kimlerden Esinlendi?

Fidan, karakterlerin tamamının gerçek hayatta mahallelerinde hatta çok yakınında bulunan insanlardan oluştuğunu bir röportajında belirtmiş, Mesela"Kamil karakteri İsmail Fidan'ın babasını anlatıyor. Babasının çok uyuma özelliğini, Kamil'e aktarmış. Akın, İsmail Fidan'ın dayısından esinlenmiş. Dayısı da Akın gibi pratik zekaya sahiptir. Basri karakteri de kayın pederinden esinlenmiş. 

Rafadan Tayfa seslendiren sanatçılar kimlerdir?

Solda Pembe Kazaklı:Seçil Akıncılar yanında sakallı Hakan Coşar, Kravatlı Yağmur Sergen, gri sweatshirt'lü  Levent Kol Gözlüklü Kadın Emine Sergen Kazbek, Kır sakallı Nusret Çetinel ve en önde ortada haki sweatshirtlü Zeynep Şirin Çetinel Giobbi

TRT Çocuk kanalının sevilen animasyon dizilerinden Rafadan Tayfa animasyon dizisini seslendiren sanatçılar:
Nusret Çetinel: Basri Amca
Levent Kol: Hayri, Rüstem Abi, Yumak
Levent Kol, Hayri'yi stüdyoda seslendirirken
Yağmur Sergen: Kamil
Zeynep Şirin Çetinel Giobbi: Akın
Hakan Coşar:Mert
Emine Sergen Kazbek: Hale
Emine Sergen Kazbek haleyi seslendiriyor
Pervin Ünalp:Fatma Nine
Pervin Ünalp Rafadan Tayfa Fatma Nine Seslendirmesi


Seçil Akıncılar: Sevim
Aysın Işımer:
Aysın Işımer

Bülent Yıldıran: Sadettin Usta
Bülent Yıldıran: Sadettin Ustayı seslendiriyor.

İsmet Numanoğlu:
İsmet Numanoğlu
Okan Şenozan: Ankaralı Ozan
Okan Şenozan,Rafadan Tayfa 48.bölümde Ankaralı Ozan
karakterini seslendiriyor.
Ali Abacı:Rafadan Tayfa Oyun Havasını ve Ankaralı Ozan'ın türkülerini seslendiriyor

Senaryo :  İsmail Fidan
Proje İçerik Danışmanı : Can Soysal
Canlandırma Yönetmeni Burak Kalas





RAFADAN TAYFA ÇOCUKLARLA İLE BULUŞTU

Noterler Birliği ilkokulunun düzenlediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğine Rafadan Tayfa'nın seslendirme sanatçılarından Levent Kol,Yağmur Sergen ve Zeynep Şirin Çetinel Giobbi misafir oldu. Çocukların beğeniyle izlediği çizgi dizi Rafadan Tayfa'ya,sesleriyle hayat veren seslendirme sanatçıları Levent Kol, Yağmur Sergen ve Zeynep Şirin Çetinel Giobbi küçük izleyicilerinin sorularını yanıtladı. Yaklaşık 2 saat süren söyleşide, çizgi film gösteriminin ardından çocuklara seslendirme sanatının incelikleri ve bir çizgi filmin nasıl gerçekleştirildiği hakkında bilgiler verildi. Söyleşi çocukların hep bir ağızdan Rafadan Tayfa çizgi dizinin şarkısını söylemesiyle son buldu.
Dizide kim hangi karakteri seslendiriyor?
Rafadan Tayfa çizgi dizisinde Hayri ve Rüstem Ağabey karakterlerine ses veren seslendirme sanatçısı Levent Kol,Rafadan Tayfanın TRT nin son donemde en çok izlenen programlan arasına girmeyi başarmış. altı afacan çocuğun hikayesini anlattığını belirterek. "Seslendirmesi ile renkleri ile senaryosu ile müzikleri ve çizgileri ile adından sıkça söz ettiren ve Güzel Çocuklar Projesi kapsamında. Böyle bir projenin içinde yer almaktan çok mutluyum" dedi Dizide Kamili seslendiren Yağmur Sergen
de dizinin; eski sokak oyunlarını, mahalle kavramım, birlik ve beraberliği anlattığı ve eski günlere götürdüğü için sadece çocukları değil büyük izleyicileri de ekrana bağladığım söyledi. Dizide Akın karakterine hayat veren Şirin Çetinel Giobbi ise, projenin başarılı olmasında seslendirme sanatçılarının da payı olduğunun altına çizerek. ‘‘Karakter kimliklerinin belirlenmesinde büyük oranda seslendirme aşamasında gerçekleşiyor. Kullanılan ses tonuyla yaşam verilen çizgi karakterler Hayri, Kamil gibi çok gülünen, Basri Amca gibi  çekinilen bir kişi oluveriyor.
değerlendirmesinde bulundu.
Rafadan Tayfa çizgi dizisinde Hayri ve Rüstem Ağabey karakterlerine ses veren seslendirme sanatçısı Levent Kol Noterler Birliği ilkokulunun düzenlediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğinde. Kaynak:https://twitter.com/LeventKol1/status/592252380143550464/photo/1



Bu arada Rafadan Tayfa'nın takipçilerinin yorumlarını okumak isteyebilirsiniz.


karakterlerin giydiği kıyafetlerin gerçekten de o zamana ait olduğunu bilenlerin yüzünde bir gülümse oluşturuyor bu çizgi dizi.

bakkal raflarında satılan yiyecekler, evdeki dantellerin detayları, o zamana ait ev dekorasyonu, kumaşların ve tabakların üzerindeki desenler, atta oyun alanındaki otlar nasıl hatırlanabilir aklım almıyor. bu nasıl olağanüstü bir hafıza, nasıl bir detaycılık... 

diyaloglar temiz ve yalın bir türkçe ile yazılmış. çocuklara deyimleri öğretmek sıkıntılı bir iştir. ortaokul çağında olup, bilinmesi gereken bir çok deyimi öğrenememiş öğrenciler olmasına rağmen, 3- 4 yaşlarında bir çok çocuğun "etekleri zil çalmak" "tadım tuzum kalmadı" "ödümü patlattın" gibi deyimleri kullanabiliyor olmasında bu çizgi dizinin payı büyük.

böylesine güzel düşünülmüş bir yapımın kıymeti bilinmez diye kaygılanıyorum açıkçası. umarım rekabet, hırs ve şiddet olmadan eğlenceli ve öğretici çizgi diziler yapılabileceğinin kanıtı olan bu animasyon, diğer yapımlara da örnek olur. 

sen kalk kapının arkasında duran elektrik süpürgesini,buzlu camı ve elektrik kesintisine karşı gaz lambasını,apartmanın su borusuna sıkıştırılmış çalı süpürgeyi,basri amca'yı ise, behzat ç.'den hatırladığımız, harun'un otobüs şoförü babası seslendirmektedir. Nusret Çetinel

bu çizgi filmde hayri ile rüstem abi'yi aynı kişi seslendirmektedir. levent kol
mesela terastaki turşu bidonları, kurutmak için asılmış biberler falan çok güzel çizilmiş. yani gerçeğe yakın mekanlar oluşturulmuş.

Rafadan Tayfa'nın havanın aşırı sıcak olduğu bölümünde bile kalın kazaklarıyla geziyorlar. benzer konulu başka bölüm yaparsanız birer tişört giydiriverin :)
İlk yayın tarihi:8 04 2017 21:08
Eastern European Time

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.